Curly Girl Method

Tento způsob péče o vlnité a kudrnaté vlasy je určený výhradně těm ženám, které mají takové vlasy od přírody. Procedurou Curly Girl nezlepšíte vzhled a kvalitu vlnitého vlasu, který byl vytvořený trvalou, nebo třeba natáčkami. Vysvětlíme vám, jak Curly Girl metodu (CGM) provést co nejlépe a v čem je pro kudrnaté vlasy opravdovým přínosem.


Kde se vzala Curly Girl metoda?

Metoda byla poprvé představena v knize "Curly Girl: The Handbook", kterou napsala Lorraine Massey,která má sama od přírody kudrnaté vlasy.

Metoda Curly Girl byla navržena tak, aby pomohla lidem s kudrnatými a vlnitými vlasy objevit a definovat přirozenou strukturu jejich vlasů. Klíčovou myšlenkou metody je minimalizovat používání agresivních chemikálií a tepelných stylingových nástrojů, které mohou poškodit kudrnaté vlasy, a místo toho se zaměřit na hydrataci, šetrné čištění a definici.

Vysvětlíme podrobněji, jak se starat o kudrnaté vlasy metodou CGM i doma.


Náš TIP: Stříhání kudrnatých vlasů má svoje specifika. Náš profesionální tým se postará o to, abyste
s výsledkem byli maximálně spokojeni a rád vám vysvětlí i CGM. Objednejte se a zažijte změnu!


Zbavte vlasy silikonů

Používáte už delší dobu běžné šampony z drogerie? Vaše vlasy nejspíš trpí pod nánosem silikonů. Jsou na tom podobně, jako by byly obalené igelitem. Vodou ho nesmyjete, sáhnout musíte po šamponech se sulfáty. Ty využijete jen na zbavení se silikonů, pak už je nepotřebujete. Sulfáty totiž vlasy velmi vysušují.

Po vyčištění vlasů používejte zásadně jen produkty bez silikonů, sulfátů a parabenů. My doporučujeme ty od značky Malibu C, K18, které pořídíte i v našem salonu.


Zaměřte se na cowashing

Termín "cowash" pochází ze spojení dvou anglických slov: "conditioner" (kondicionér) a "wash" (mytí). Cowashing je metoda čištění vlasů, která spočívá v použití kondicionéru namísto běžně používaného šamponu.

Tato metoda je populární zejména v péči o kudrnaté vlasy, které jsou obvykle suché a křehké. Šampony totiž mohou být příliš agresivní a odstraňovat příliš mnoho přirozených olejů, což může vést k dalšímu vysoušení. Kondicionér obsahuje méně agresivní čistící složky a zároveň dodává vlhkost, což pomáhá zachovat přirozený tvar kudrlinek a zabránit krepatění.


Hydratujte

Kudrnaté vlasy jsou obvykle suché - důvodem je jejich struktura, která ztěžuje přenos přirozených olejů z vlasové pokožky po celé délce vlasů. Bez dostatečné hydratace mohou vlasy ztrácet svůj přirozený tvar a lesk. Hydratační péče pomáhá dodat vlhkost a živiny zpět do vlasů, což je nezbytné pro udržení zdravých, silných a pružných kudrlinek. Dopřejte svým vlasům pravidelnou hydratační kúru. Ručníkem z mikrovlákna nejprve z umytých vlasů vymačkejte přebytečnou vodu - díky tomu kondiconér nesteče z vlasů dřív, než stihne udělat svou práci. Maska na kudrnaté vlasy potřebuje čas, aby mohla působit. Zabalte vlasy a dejte jí čas.


Omezte česání

Kudrnaté vlasy jsou křehké a citlivé, mají sklon se lámat. Česání za sucha může způsobit zbytečný stres na vlasových pramenech a vést k jejich poškození. Kromě narušení přirozeného tvaru kudrlinek totiž také můžete zvýšit třepení konečků.

Jejich česání se samozřejmě nevyhnete, pročeště je ještě mokré po nanesení kondicionéru ve sprše. To pomůže snížit tření mezi prameny a usnadní rozčesávání bez zbytečného poškození. Při rozčesávání byste měli začínat od konečků a postupovat směrem nahoru, abyste snížili namáhání vlasů.


Protřiďte ručníky

Kudrnaté vlasy jsou obvykle suché a křehké, což znamená, že jsou náchylnější k poškození. Froté ručníky mají hrubou strukturu, která může způsobit tření a narušit tak přirozený tvar kudrlinek a zvýšit třepení a lámání vlasů.

Místo toho se doporučuje používat ručník z mikrovlákna nebo bavlněnou košili či tričko k jemnému vytlačení přebytečné vody z vlasů. Tyto materiály mají hladší povrch, který snižuje tření, pomáhá zachovat tvar kudrlinek a předcházet třepení a lámání vašich vlasů.


Fénujte bez tepla

Až přijde na řadu vysoušení fénem, nevystavujte vlasy horkému vzduchu. Kudrnaté vlasy jsou obvykle suché a křehké, což znamená, že jsou náchylnější k poškození. Vystavení horkému vzduchu může způsobit vysoušení vlasů, což může vést k lámání a třepení konečků.

Vysoké teploty mohou také narušit přirozený tvar kudrlinek, což může vést k jejich ztrátě a k neuspořádanému vzhledu. Doporučujeme tedy chránit vlasy před horkem pomocí tepelného ochranného spreje a foukat je difuzérem s nastavenou nízkou nebo střední teplotou.


O kudrny pečujte i během spánku

Abyste zamezili cuchání a poškození vlasů, doporučujeme svázat vlasy před spaním do volného vyššího culíku. Pro zafixování použijte ideálně saténovou gumičku, která je k vlasům maximálně šetrná. Klasické bavlněné povlečení polštáře absorbuje vlhkost vlasu, proto se zaměřte i na něj a vyměňte bavlnu za satén.

Satén má totiž hladký a jemný povrch, který způsobuje méně tření mezi vlasy a materiálem. Méně tření znamená menší poškození vlasů, méně lámání a třepení konečků.


Mějte na paměti, že Curly Girl metoda je běh na delší trať. Kouzlo hydratovaných a na první pohled zdravých a krásných kudrlin se nestane přes noc. Pokud se ale budete držet výše uvedenými radami, věříme, že za pár týdnů už změnu sami poznáte.