Brazilský keratin a jeho (ne)výhody

Přitažlivost brazilského keratinu je pochopitelná. Salony, které ho nabízejí, jej berou jako jednotné řešení pro přeměnu jakéhokoliv typu vlasu na sametově hebký a lesklý. Tato oblíbená kúra pro uhlazování vlasů má ale svou temnou stránku. Proč si v Cutegory myslíme, že brazilský keratin nepřinese vašim vlasům nic dobrého?


Kde se brazilský keratin na vlasy vzal

Jak jste nejspíš z názvu sami odhadli, ošetření brazilským keratinem odstartovalo v Brazílii, a to někdy kolem roku 2005. Tehdy byly vrcholem módy super rovné a lesklé vlasy. V zemi, kde vysoká vlhkost kazí žehličkám na vlasy práci, se tenhle trend okamžitě ujal a přenesl až do USA. Byl ale původně vyvinutý především pro tamní ženy, tedy pro nositelky hrubých kudrnatých vlasů. Jak si později vysvětlíme, i to je důvod, proč je pro evropské vlasy toto ošetření nevhodné.


Co je to keratin

Protein je jednou ze základních živin, které naše tělo potřebuje. Keratin je skupina strukturních proteinů, které tvoří hlavní složku vlasů, nehtů, a kůže. Nejde o druh bílkoviny, kterou přijímáte při konzumaci masa nebo ořechů, jde o bílkovinu, která se v těle vyskytuje přirozeně. Sám o sobě není škodlivý, takovým se stává až při procesu nanášení.

Keratin může být také zpracován do produktů na péči o vlasy, tzv. keratinové ošetření. Tyto produkty mají za cíl posílit a zlepšit vzhled poškozených vlasů tím, že do nich vpraví syntetický nebo hydrolyzovaný keratin.


Jak probíhá ošetření vlasů brazilským keratinem

Keratin se aplikuje za velmi vysokých teplot, už jen ty jsou pro vlasy škodlivé. Jde vlastně až o zaškvaření keratinu. Vícenásobné projetí žehličkou vysokou teplotou je pro vlas smrtelné i tehdy, když si je žehlíte sami doma. Vlasy proto nikdy nežehlete na vyšší teplotu než 180 stupňů, jinak jim silně uškodíte.

Tekutý keratin pokryje každý jednotlivý pramen ošetřovaných vlasů. Obalí je, vytvoří kolem nich bariéru a vytvoří vyhlazující efekt. Můžete se pak snažit vyživit je sebelepšími produkty, ale přes krustu keratinu nemají šanci se do hloubky vlasu dostat. Proto keratin vlasy dehydratuje, vlhkost se totiž stejně jako výživa nemá možnost k vlasu dostat. 


Co se děje s vlasy

Keratin vlas zplošťuje. Z kulatého tvaru vlasu (v průsečíku) udělá placku, vlas se natáhne a narovná. Po použití keratinu proto budete mít pocit, že máte o výrazný kus vlasů méně. 

Po sundání brazilského keratinu zjistíte, že vaše vlasy pod ním mají o dost horší kondici, než v jaké jste je viděli naposledy bez keratinu. Jsou suché, mdlé, bez lesku a lámavé. Mohou začít silně vypadávat.


Jak zachránit vlasy po brazilském keratinu

Doporučujeme, abyste si co nejdříve nechali keratin z vlasů sundat profesionálně v salonu. Vaše vlasy budou potřebovat odbornou péči, která jim postupně vrátí sílu a přitom je nezatíží nánosy kosmetiky. Vyzkoušejte u nás MyDentity zábal, masku od Kevina Murphyho, kolagenové masky a další speciální péči. Po zjištění kondice vašich vlasů společně vybereme to nejvhodnější ošetření. Důležitá bude i následná péče doma, doporučíme vám ty nejvhodnější přípravky. Navštivte naše kadeřnictví v Praze nebo Brně.