Co je příčinou nadměrného padání vlasů?

Každý den nám v rámci přirozené obměny vlasů vypadne až 100 vlasů. To vysvětluje, proč vlasy narostou jen do určité maximální délky a proč nacházíme odumřelé vlasy na kartáčích a hřebenech. Průměrně máme na hlavě 90-100 000 vlasů. Nadměrné padání vlasů může nastat z různých důvodů. Zaměřili jsme se na jeho nejčastější příčiny. Překvapí vás, co všechno může ztrátu vlasů způsobit. 


Hormonální nerovnováha

Jde o nejčastější příčinu vypadávání vlasů. U žen je tento výkyv spojený s užíváním antikoncepce, těhotenstvím, nebo menopauzou, kdy se mění hladina estrogenu v ženském těle. U mužů souvisí ztráta vlasů s dihydrotestosteronem, který se váže na vlasové folikuly a zastavuje růst vlasů, může taky zkrátit celkovou životnost vlasu.

Mezi další rizikové zdravotní stavy, které negativně ovlivňují hustotu vlasů patří vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, rakovina prostaty nebo syndrom polycystických ovarií.


Dědičnost

Geny nezapřeme. To bohužel platí i tehdy, kdy geny způsobují, že se vaše vlasové folikuly zmenšují a nakonec z nich mohou přestat růst vlasy. Zmenšování může začít už v dospívání. U žen je prvním nápadným příznakem dědičného vypadávání vlasů celkové řídnutí. U mužů zase ustupující vlasová linie (kouty) nebo pleš na temeni hlavy. Genetika a hormony tedy společně ovlivňují riziko vypadávání vlasů. Správný střih vlasů však dokáže opticky přidat objem a potlačit slabší místa.


Problémy se štítnou žlázou

Štítná žláza hraje klíčovou roli při regulaci metabolismu celého těla včetně růstu a vývoje vlasů. Když štítná žláza nepracuje správně, může to ovlivnit mnoho tělesných funkcí, včetně růstu vlasů.

Hypotyreóza, neboli snížená funkce štítné žlázy, je stav, při kterém štítná žláza nedokáže produkovat dostatek hormonů štítné žlázy. Tento stav může způsobit zpomalení metabolismu. Naopak hypertyreóza, tedy hyperaktivita štítné žlázy, způsobuje zvýšenou produkci hormonů. V obou případech může docházet k nadměrnému vypadávání vlasů. Správná léčba však reguluje produkci hormonů, díky čemuž zastaví i vypadávání vlasů.


Některé léky

Léky na ředění krve, antikoncepce, léky na deprese, protizánětlivé léky - tyto všechny mohou vést k vypadávání vlasů. Příliš mnoho vitamínu A a léky na bázi tohoto vitamínu můžou také negativně ovlivnit stav vašich vlasů. Je také známo, že některé chemoterapeutické léky, které se předepisují při léčbě rakoviny, způsobují úplnou ztrátu vlasů. Vlasy po chemoterapii opět dorostou, měly by také dorůst jakmile přestanete užívat léky, které vám způsobují vypadávání vlasů. Chce to jenom trpělivost.


Různé typy onemocnění alopecie areata

Alopecie je odborný termín pro vypadávání vlasů a alopecia areata (AA) popisuje stav, při kterém váš imunitní systém napadá a ničí vaše vlasové folikuly a tím brání růstu nových vlasů. V závislosti na typu AA může dojít k vypadávání vlasů pouze na pokožce hlavy nebo na celém těle. Alopecie může způsobit řídnutí vlasů, částečnou plešatost či úplnou. Alopecie má mnoho příčin, tou nejčastější je genetika.


Fyzické trauma

Když je vaše tělo pod silným fyzickým stresem, přirozený cyklus růstu vlasů může být narušen. To má za následek vypadávání vlasů, často ve formě řídnutí vlasů, ty mohou dokonce vypadávat po chomáčích. Těžká nehoda, operace, popáleniny, vážné onemocnění může způsobit šok pro vaše tělo a odrazit se na stavu vlasů. Dokonce i vysoká horečka nebo kožní infekce se můžou negativně projevit na kondici vašich vlasů.


Psychický stres

S předchozím bodem souvisí i tento. Stres provází závažné choroby a často je to on, kdo může za vypadávání vlasů víc, než nemoc samotná. Závažné životní situace, jako například rozvod, rozchod, bankrot, ztráta domova, smrt blízké osoby a podobné momenty mohou vytvořit na vaše tělo silný emoční stres a narušit normální cyklus růstu vlasů. Tento typ vypadávání vlasů je obvykle dočasný a jakmile se vám podaří stres dostat pod kontrolu, obvyklý růst vlasů se obnoví. Důležité je si uvědomit, že ztráta vlasů po stresující události přichází až zhruba za tři až šest měsíců. 


Nedostatek živin

Nedostatky vybraných vitamínů a minerálů mohou vést ke ztrátě vlasů a oslabení růstu. Obvykle jde o chybějící bílkoviny, biotin, zinek a železo. Hladinu jednotlivých hodnot zjistíte jednoduše testem u svého praktického doktora. Aby byly vlasy zdravé, myslete na pestrý jídelníček, ve kterém nechybí všechny hlavní živiny - bílkoviny, sacharidy a tuky, hodně ovoce a zeleniny. S drastickými dietami nezačínejte, zaděláte si jen na problémy.


Náročný styling vlasů

K vypadávání vlasů může docházet i vlivem náročného vlasového stylingu. Například časté nošení pevných utažených účesů může způsobit mechanické poškození vlasových vláken a vlasových kořínků - oslabit vlasové folikuly a vést k vypadávání vlasů.

Agresivní a časté chemické úpravy vlasů narušují jejich strukturu a oslabují vlasové vlákno, což může vést nejen k jejich lámání, ale také vypadávání.

Dalším důvodem vypadávání může být i příliš časté mytí a tepelný styling.


Máte problém?

Nejste si jistí, jestli už máte problém s nadměrným vypadáváním vlasů, nebo jde ještě o přirozenou obměnu? Ověření počtu a kvality vypadaných vlasů je možné pomocí metody, při kterých kožní lékař propočítává poměr dorůstajících, odpočívajících a vypadaných vlasů. Trichogram je zase způsob, při kterém dermatolog vytrhává pacientovi na různých místech hlavy malé chomáčky vlasů a pečlivě zkoumá jejich kořínky pod mikroskopem. V salonech Cutegory vám rádi poradíme kontakt na trichologa, který vám pomůže zjistit případný problém.