Silikony ve vlasové kosmetice

Silikony obsažené ve vlasové kosmetice dodají vlasům okamžitý lesk a vytvoří luxusní pocit. Jde ale jen o krátkodobou radost. Pokud šampony a kondicionéry se silikony používáte pravidelně, zaděláváte si na velké problémy. Všechny silikony nejsou stejné, vysvětlíme vám rozdíly mezi nimi.


Co to jsou silikony

Silikony jsou syntetické polymery, které tvoří ochranný film kolem vlasů a pomáhají je chránit před poškozením způsobeným teplem, chemikáliemi nebo mechanickým namáháním. Ve vlasové péči se využívají již od roku 1970 pro své schopnosti změkčit a zlepšit texturu vlasů a dodat jim lesk. Jelikož působí jako lubrikant, pomáhají usnadnit rozčesávání. Pokud milujete hedvábnou texturu vlasového produktu a užíváte si, jak je cítit ve vlasech, může za to právě obsažený silikon. Existuje mnoho různých druhů silikonů, které se liší svou strukturou a vlastnostmi. Celkově platí, že silikony mohou být užitečným doplňkem vlasové péče, pokud jsou ovšem používány správně a s ohledem na individuální potřeby a preference.

Nerozpustné vs. rozpustné silikony ve vodě

Ve vlasových produktech se používají tři základní typy silikonů - rozpustné ve vodě, nerozpustné a odpařovací (někdy označované jako těkavé). Všechny se do kosmetiky přidávají za podobným účelem. Čím se liší?

Nerozpustné ve vodě

Při opakovaném použití se silikon na vlasu vrství a betonuje ho. Ukládá se do hloubky pod kutikulu vlasu, je důvodem toho, proč jsou vlasy u hlavy mastné a u konečků mdlé a ulepené. Většina těch, které končí na “cone” jsou silikony nerozpustné ve vodě. Nejčastěji je najdeme v kosmetice z drogerie. Nejrozšířenější je Dimethicone.

Silikony rozpustné ve vodě

Po použití se z vlasů jednoduše vymyjí. Složky obsahující předponu “peg” nebo “ppg” jsou obvykle silikony rozpustné (alespoň částečně) ve vodě. Takové obsahuje například oblíbená Olaplex kosmetika. Například: PEG-7 Amodimethicone.

Odpařovací silikony

Tyto silikony, které můžete znát také pod názvem volatilní silikony, se z vlasů  odpaří 10 minut až dvě hodiny po aplikaci. Mají nízkou molekulovou hmotnost a vyznačují se výbornými ovladatelnými vlastnostmi, což znamená, že poskytují okamžité výsledky, jako je zvýšení lesku, zlepšují hladkost a snižují krepatění. Vlasy jsou lépe ovladatelné bez toho, aby zanechávaly pocit těžkosti nebo mastnosti. Odpařující se silikony jsou snadno rozeznatelné, existují jen dva názvy: Cyclomethicone a Cyclopentasiloxane.


Proč jsou silikony špatné

Časté používání produktů, které obsahují silikony, může vést k jejich usazování na pokožce hlavy. To bývá příčinou mnoha problémů, mezi nimi například ucpání pórů a usazování vlasových folikulů, které může způsobit červené hrbolky a citlivost.

Okamžitý lesk a luxusní vzhled je jen krátkodobý efekt, při dlouhodobém používání produktů s nesmyvatelnými silikony vlas obalí a zabrání mu přístup k vodě, výživě, vitamínům a antioxidantům, které potřebuje. Proto se vlas vysušuje, chřadne až zcela odumře. Následuje lámání nebo padání vlasů.

Lidé s tenkými, jemnými a rovnými vlasy by kosmetiku se silikony používat neměli. Pokud je přesto nechcete vynechat, volte jen ty rozpustné ve vodě. Jemnější vlasy mají tendenci se častěji mastit, pokud na ně aplikujete nesmyvatelné silikony a zatížíte je, vypadají pak mastné a nevzhledné.

Na vrstvy silikonu také špatně chytá barva a následně se rychleji vymývá. Vlasy hodně elektrizují. Pokud chcete vlasy zbavit silikonů, doporučujeme kosmetiku Malibu C. Její produkty dokáží vlas skvěle vyčistit od nežádoucích nánosů z běžné kosmetiky z drogerie. 


Speciální péči s produkty Malibu C si můžete dopřát i v našem kadeřnictví. Objednejte si svůj termín.