Vliv minerálů ve vodě na vaše vlasy

Tvrdá voda s minerály negativně ovlivňuje kondici vlasů

Minerály obsažené ve vodě mají negativní vliv na vaše vlasy. Kvůli nim mohou vypadat suché, snadno se lámat, kolísat ve stálosti barvy a pokožka hlavy má tendence k zarudnutí a šupinatění.

Tvrdá voda obsahuje přebytek minerálů, mezi nimi například vápník a hořčík (a taky železo, měď, vápno, sodík atd.). Taková voda vytváří na vlasech film, který ztěžuje pronikání vlhkosti. Vlasy jsou časem sušší, matnější a velmi náchylné k zacuchávání a lámání. Pokud tento problém nebudete řešit, může to vést dokonce ke ztrátě výrazné části vlasů.

Některé typy vlasů jsou na negativní vlivy tvrdé vody velmi náchylné. Vlasy, které jsou vysoce porézní, jsou citlivější  na minerály pronikající hlouběji do vlasů, jsou tedy citlivější na tvrdou vodu. Do této kategorie spadají barvené a chemicky ošetřené vlasy. Podobný vliv má tvrdá voda i na kudrnaté typy vlasů. I takové jsou náchylnější k vysušení a krepatění.

Poradíme vám, jak vlasům od usazených minerálů pomoci.


Jak zjistíte, že máte doma tvrdou vodu

Existuje hned několik způsobů, jak zjistit, zda máte doma tvrdou vodu.

Tvrdá voda obvykle zanechává skvrny na nádobí nebo sprchových dveřích. Tyto skvrny jsou způsobeny usazeninami minerálů, které zůstávají na povrchu po odpaření vody.

Tvrdá voda může zanechávat pokožku suchou a drsnou a způsobovat svědění a podráždění. Stejně tak může zapříčinit vznik lupů, vlasy navíc po umytí působí matně, jsou suché a těžko se rozčesávají.


Co způsobí vápník nebo hořčík ve vlasech

Zjistěte, jak konkrétní minerál působí na vaše vlasy:

  • Vápník, hořčík & křemík - vlasy působí mdle a zvolená barva je tmavší, než požadovaný odstín.
  • Měď - blond je nazelenalá, tmavé vlasy mají popelavý nádech. Při styku s peroxidem vodíku může dojít k rychlé a agresivní chemické reakci -
    při barvení se kouří z vlasů a může dojít až k úplnému poškození vlasů.
  • Železo - vlasy mají teplé a mdlé odstíny, při zesvětlování vlasů může barva špatně chytnout.
  • Olovo - odstín barvy je výrazně tmavší. Při styku s peroxidem vodíku může dojít ke stejné chemické reakci jako v případě mědi.

Jak zbavit vlasy přebytečných minerálů

Způsobů, kterými zbavíte vlasy přebytečných minerálů je hned několik. Můžete se zaměřit na vyčištění vlasů od minerálů a zároveň se postarat o prevenci v podobě filtrované vody.

Použijte čistící šampon

Čistící šampony jsou navrženy tak, aby odstraňovaly nahromaděné nečistoty, oleje a minerální usazeniny. Použití čistícího šamponu pomáhá tyto nánosy odstranit a obnovit tak zdraví vlasů, zvýšit jejich lesk a pružnost a usnadnit rozčesávání.

Používejte ho alespoň jednou týdně a dejte si pozor na to, abyste zvolili takový produkt, který se soustředí konkrétně na tento problém, ne na vymývání stylingových přípravků. Doporučujeme ten od Malibu C.

Naneste masku na vlasy

Dopřejte svým vlasům intenzivní péči, kterou si zaslouží, a obnovte jejich hydrataci a lesk pomocí vyživující masky na vlasy alespoň dvakrát týdně. 

V případě, že máte doma tvrdou vodu, použijte masky s nízkým pH - to pomůže neutralizovat minerály obsažené ve vodě a odstraňovat je z vlasů. Nízké pH navíc pomáhá uzavřít vlas, což může vést k hladšímu, lesklejšímu a měkčímu vzhledu vlasů. To také pomáhá zvýšit jejich odolnost vůči poškození.

Při používání takové masky je důležité postupovat podle pokynů na obalu a nepoužívat ji příliš často, aby nedošlo k vysoušení vlasů.

Nainstalujte si sprchovou hlavici s filtrem

Speciální sprchové hlavice s uhlíkovým filtrem může odstranit minerální usazeniny a jiné nečistoty z vody, čímž pomáhá chránit vaši pokožku a vlasy před poškozením. Tvrdá voda obsahuje větší množství minerálů, jako jsou vápník a hořčík, které mohou způsobit suchost a drsnost pokožky a vlasů. Filtr může pomoci snížit tyto účinky.

Filtrace vody může zlepšit vzhled a pocit pokožky a vlasů tím, že odstraňuje tvrdé minerály a nečistoty. Díky tomu bude vaše pokožka hladší, méně suchá a vlasy měkčí a lesklejší.


V případě většího nánosu minerálních látek vám bohužel ani výše doporučené rady nepomohou dosáhnout dokonalého výsledku. V rámci našich salonních procedur však nabízíme i hloubkové čištění Malibu C, kdy pomocí crystal gelu odstraníme z vlasů nejen usazeniny z tvrdé vody, ale také ve vodě nerozpustné silikony, které se běžně vyskytují v nekvalitní vlasové kosmetice.
Objednejte si svůj termín do našeho kadeřnictví v Praze či Brně.