Citlivá pokožka hlavy

Citlivá pokožka hlavy může být velmi nepříjemná a rušit během vaší každodenní rutiny. Podle výzkumů má přibližně 60 % žen a 40 % mužů citlivou pokožku hlavy. Její příčiny se přitom mohou velmi lišit. Pokud je pokožka velmi citlivá, může to znamenat, že je kůže hlavy hyperreaktivní nebo přecitlivělá - tyto projevy lze správnou péčí zmírnit. 


Příznaky a projevy citlivé pokožky

Citlivá vlasová pokožka se projevuje řadou nepříjemných příznaků, mezi ty nejběžnější patří svědění. Můžete mít tendenci ke škrábání, to však pokožku ještě více podráždí. Kromě svědění můžete pociťovat pálení nebo brnění, které mohou být dále doprovázeny zarudnutím a podrážděním pokožky. V některých případech se pak může projevovat šupinatostí. Pokožka hlavy dále může být bolestivá, zejména při dotyku nebo škrábání.

Příznaky citlivé pokožky mohou být podobné příznakům jiných onemocnění pokožky hlavy, jako je seborrhoická dermatitida nebo psoriáza. Proto by mělo být vyšetřeno lékařem, který může stanovit příčinu a vhodnou léčbu.


Hlavní příčiny zarudlé pokožky

U mnoha lidí je jednou z hlavních příčin citlivé pokožky hlavy nesprávný šampon. Silné čistící složky nebo povrchově aktivní látky, které jsou obsažené v mnoha běžných šamponech z drogerie, mohou smýt kyselý plášť pokožky hlavy - přirozenou kyselost, která chrání vaši pokožku - nechá ji holou a náchylnou k vysušení a podráždění. Drsné povrchově aktivní látky odstraňují kožní lipidy. To způsobí narušení kožní bariéry a poté mikrozánět.

Zarudnutí může být příznakem různých onemocnění nebo podmínek mělo by tedy být vyšetřeno odborníkem, který určí příčinu a doporučí vhodnou léčbu.

Mezi další spouštěče kožních problémů patří:

  • počasí - slunce, zima, vítr, teplo,

  • emoční nebo fyzický stres,

  • chemikálie v mýdle, kosmetice, vodě,
  • hormonální změny - těhotenství, menopauza, menstruační cyklus

Co je to mikrozánět

Mikrozáněty jsou miniaturní záněty kůže. Ve skutečnosti jsou tak málo patrné, že je nezachytí ani klinické testování. Pokud dojde k prostudování kožní tkáně, je možné rozeznat mikrozáněty a detekovat přítomnost zánětlivých imunitních buněk. Kůže jednoduše reaguje na podráždění zánětem, a tím se pokouší o nápravu. Pokud jsou tyto kožní buňky vystavené dalšímu podráždění, kůže může přejít do skutečné zánětlivé reakce.

Léčba mikrozánětu závisí na příčině - může tedy zahrnovat léky proti zánětu stejně tak jako změny v péči o vlasy a vlasovou pokožku.

Jak to souvisí s pokožkou hlavy

Přibývá studií, které dokazují, že mikrozáněty pokožky hlavy se podílejí na nejčastějších poruchách pokožky hlavy - od řídnutí vlasů, tvorby lupů, až po suchost, svědění a citlivost pokožky. 

Pokud zaznamenáte náhlou ztrátu vlasů nebo lámavé vlasy, můžete mít základní zdravotní problém, jako onemocnění štítné žlázy, nedostatek železa nebo autoimunitní onemocnění. 

Problematice padání vlasů se věnujeme v našem blogovém článku. V něm se dozvíte, že svou roli může hrát stres, špatná kosmetika, genetika a další okolnosti. Dozvíte se v něm také, proč je dobré při problémech s pokožkou hlavy vyhledat odborníka - trichologa.