Foukaná: rady a tipy jak dosáhnout výsledku jako ze salonu

Foukané účesy se staly symbolem elegance a sofistikovaného stylu. Dobrá zpráva je, že i bez návštěvy salonu můžete dosáhnout profesionální foukané přímo v pohodlí vašeho domova. V tomto článku vám poradíme, jak správně postupovat, aby vaše vlasy vypadaly, jako byste právě odešli od kadeřníka. Od výběru správných produktů až po techniku foukání vlasů, projdeme celým procesem, abyste mohli dosáhnout perfektního výsledku.


Správné mytí

Základem pro vytvoření dokonalé foukané je správná péče o vlasy během jejich mytí. Používejte tedy kvalitní šampon a kondicionér či masku, které jsou vhodné konkrétně pro váš typ vlasů.

Po umytí šamponem vlasy jemně vysušte pomocí ručníku - doporučujeme používat ten z mikrovlákna, který minimalizuje tření a je k vlasům šetrnější. Poté naneste kondicionér či masku, nechte působit 2-10 min a následně opláchněte. Správná příprava vlasů je klíčem k úspěchu pro dosažení dokonalé foukané, protože zajišťuje, že jsou vlasy čisté, zvláčněné a připravené na následující kroky stylingu.


TIP: Pokud vás zajímá, jak postupovat při mytí vlasů, a jakým chybám se naopak vyhnout, přečtěte si i náš další článek na blogu. Poradíme vám v něm krok za krokem, jak vlasy správně umýt, aby byly krásně vyživené a při mytí se zbytečně neničily.


Výběr vhodných stylingových produktů

Použití objemové pěny je skvělým způsobem, jak dodat vlasům vzpruhu a texturu. Pěna je lehká a snadno se aplikuje, což umožňuje lepší kontrolu nad stylingem.

Pro ty, kteří chtějí dosáhnout elegantního a lesklého vzhledu, je ideální použít anti-frizz přípravek na vlasy. Tyto produkty pomáhají zkrotit neposlušné prameny, eliminovat krepatění a dodávají vlasům hladkost a lesk. Anti-frizz produkty jsou obzvláště užitečné pro osoby s vlnitými nebo kudrnatými vlasy, jelikož pomáhají definovat jejich přirozený tvar.

Na trhu je k dispozici nepřeberné množství produktů a správný výběr je velmi důležitý. Každému však vyhovuje něco jiného, a i když neexistuje zcela přesný univerzální postup, obecně platí, že základním vodítkem je složení produktů. V něm ale nemusí být jednoduché se vyznat, proto doporučujeme nechat si s výběrem poradit od svého dvorního kadeřníka, který vaše vlasy zná a ví, co v daném ročním období potřebují.


Ochrana vlasů před teplem

Před použitím tepelných nástrojů aplikujte na vlasy kvalitní produkty s tepelnou ochranou. Ta vytvoří ochranný štít mezi vlasem a teplem fénového vzduchu, což pomáhá minimalizovat poškození vlasů. Pro slabé vlasy může být vhodný lehčí sprej, pro hrubší a vlnité vlasy budete možná potřebovat krémovější variantu.

Tepelná ochrana je klíčovým krokem při foukání vlasů, protože pomáhá chránit vlasovou strukturu. Nedostatečná ochrana může vést k suchým, lámavým vlasům, takže tuto fázi v procesu stylingu nepodceňujte. Ujistěte se, že produkt aplikujete rovnoměrně po celé délce vlasů, zejména na konce.


Kvalitní fén

Investice do kvalitního fénu je zásadním krokem pro dosažení profesionálního foukaného účesu. Zvolte fén s různými nastaveními teploty a rychlosti, což vám umožní přizpůsobit styling vašim potřebám. Profesionální fény mohou mít také speciální technologie, jako je ionizace nebo keramické povlaky, které pomáhají minimalizovat poškození vlasů a eliminovat statickou elektřinu.

Některé moderní fény mají funkci kondicionéru vzduchu. Tato technologie pomáhá udržovat vlhkost vlasů a chrání je před přílišným vysušením během stylingu. Může být zvláště prospěšná pro suché nebo poškozené vlasy.


Technika foukání

Vlasy si rozdělte na menší oddíly - to usnadní práci a umožní vám lépe se soustředit na každou část vlasů. Pro lepší modelování vlasů použijte kulatý kartáč - to umožní vytvořit hladký a tvarovatelný účes. Postupujte od spodních vrstev k vrchním a soustřeďte se na každý oddíl zvlášť.

Při sušení vlasů fénem je důležité dbát na správný směr sušení. Většina fénů je dodávána s nástavci různých tvarů, které umožňují směřovat proud vzduchu. Vlasy sušte směrem dolů, abyste nezpůsobovali jejich krepatění. Tímto způsobem můžete předejít poškození vlasů a zajistit jejich zdravý vzhled.

Vyhněte se příliš vysokým teplotám, zejména pokud máte jemné nebo poškozené vlasy. Volte nižší teploty a raději prodlužte dobu foukání. To minimalizuje riziko přehřátí vlasů a snižuje možnost jejich poškození. Na závěr stylingu můžete použít studený vzduch, který pomáhá uzavřít vlasovou kutikulu a zajistí vám pevnější fixaci účesu. Některé fény mají speciální tlačítko na studený vzduch pro jednoduché použití.


Fixace účesu

Pro udržení vytvořeného účesu použijte vhodný fixační produkt. Pro lehkou fixaci a přirozený vzhled můžete zvolit méně tuhý produkt, zatímco pro složitější styling dejte přednost silnějším fixačním produktům.

Vyhněte se přetížení vlasů. Méně je často více, a příliš mnoho produktu může způsobit přetížení vlasů, vypadat neesteticky a způsobit, že vlasy budou působit mastně. Začněte s malým množstvím a přidejte, pokud je to potřeba. Po aplikaci fixačního produktu znovu procházejte vlasy a případně je upravte. Dotvarujte účes a zajistěte, aby vše drželo tak, jak má.

Správná fixace je klíčovým krokem pro zachování vytvořeného vzhledu po dlouhou dobu. Experimentujte s různými produkty a najděte tu správnou kombinaci pro váš konkrétní účes a typ vlasů.


Stále se vám nedaří dosáhnout výsledku, se kterým byste byli spokojeni? Objednejte si termín
na foukanou do jednoho z našich kadeřnictví v Praze nebo Brně, kde si společně ukážeme, jak na to!