Správná technika mytí vlasů

Ačkoli mytí vlasů může být považováno za úkon, na kterém se nedá nic pokazit, není tomu tak. Správná technika a postup mytí nejenže zaručují čisté vlasy, ale také přispívají k celkovému zdraví vlasů a vlasové pokožky. V tomto článku se ponoříme do světa správné techniky mytí vlasů, kde každý krok a každá zásada hrají důležitou roli v dosažení optimálního vzhledu a stavu vlasů.


Rozčesání vlasů před samotným mytím

Pročesání vlasů před každým mytím je jedním z klíčových kroků v optimální péči o vlasy. Rozčesání vlasů zajišťuje odstranění případných uzlů a spletenin, a pomáhá vyčesat již vypadané vlasy. Vlasy, které jsou zacuchané, mohou být obtížnější vyčesat po mytí, což může vést k lámání a poškození vlasových vláken. Důkladné rozčesávání před mytím vlasů tedy může zásadně snížit pravděpodobnost vzniku lámání vlasů a roztřepených konečků.

Vlasy rozčesávejte vždy směrem dolů, ke konečkům. S rozčesáváním začínejte v délkách, a postupujte směrem nahoru k hlavě.


Důkladné namočení vlasů

Kutikuly jsou vnější vrstvou vlasů, skládající se z drobných šupinek, které chrání vnitřní strukturu vlasu. Když jsou kutikuly otevřené, šampon může snadněji proniknout a efektivněji vyčistit vlasové vlákno. Teplá voda pomáhá tuto vrstvu otevřít, což umožňuje šamponu lépe působit.

Teplá voda (nikoli horká!) také pomáhá v odstraňování nečistot a přebytečné mastnoty. Rozpouští totiž maz, který se hromadí na pokožce hlavy a ve vlasech. Díky tomu usnadňuje odstranění nečistot a zbytků stylingových produktů během mytí.


Dvoufázové mytí vlasů

První kolo mytí pomáhá odstranit povrchové nečistoty, mastnotu a zbytky kosmetických přípravků z vlasů a pokožky hlavy. Druhé kolo pak umožňuje vlasy lépe připravit na absorpci složek v ostatních produktech péče o vlasy.

První mytí

Méně je často více, a to platí i při používání šamponu. Množství samozřejmě závisí na délce a hustotě vašich vlasů. Doporučujeme tedy začít s množstvím o velikosti kovové padesátikoruny, a v případě potřeby přidat.

Šampon pořádně promněte a rozprostřete v dlaních, a následně zapracujte do vlasů. Koncentrujte se především na pokožku hlavy a kořínky vlasů, kde je nejvíce mazu a nečistot, a vmasírujte jemnými krouživými pohyby. Masírování pokožky hlavy pomáhá odstranit odumřelé buňky a nečistoty. Krouživé pohyby prstů navíc stimulují krevní oběh v pokožce hlavy, což může podpořit růst vlasů. Buďte však jemní a vyhněte se přílišnému tření, které by mohlo vlasy poškodit.

Po prvním použití šamponu je důležité vlasy dobře opláchnout vodou a připravit je tak na druhou aplikaci šamponu.

Druhé mytí

V případě druhého kola mytí vám bude stačit o něco menší dávka šamponu. Opět ho vmasírujte do pokožky hlavy, nezapomeňte na oblast za ušima a týlní oblast, které bývají často opomíjeny. Tentokrát šampon nechte působit 1-2 minuty, a následně jej důkladně vymyjte z vlasů. Dejte si opravdu záležet - vymývejte tak dlouho, dokud vlasy nezačnou pocitově vrzat. V tu chvíli by měly být  dokonale čisté a umyté.


Následná vlasová péče

Z vlasů nejprve vymačkejte přebytečnou vodu, můžete si pomoci i ručníkem - doporučujeme ten z mikrovlákna, který je oproti klasickému froté ručníku šetrný k vlasům. Tím zajistíte, že produkt nesteče z vlasů dřív, než stihne odvést svou práci. Vlasy v tento moment však nerozčesávejte - díky šamponu jsou otevřené vlasové kutikuly a vlasová vlákna jsou tak křehká a náchylná k poškození.

Aplikace kondicionéru

I v případě aplikace kondicionéru se množství odvíjí od délky a hustoty vašich vlasů. Začínejte tedy s menším množstvím a v případě potřeby přidejte. Kondicionér nejprve rozetřete mezi dlaněmi, a poté ho naneste od středu vlasů k jejich konečkům. Následně použijte hřeben určený pro rozčesávání mokrých vlasů, vlasy ale stačí pročesat i prsty. Šetrně pročesávejte až do doby, než vlasy půjdou pročesávat dokonale, případně nechte kondicionér působit 3 minuty. Následně ho z vlasů důkladně smyjte.

Aplikace vlasové masky & kondicionéru

Masku používejte jednou týdně, nebo dle potřeby. Aplikujte obdobným způsobem jako kondicionér, rozdíl je však v délce působení produktu - v případě masky je obecně doporučená doba 5-10 minut. Vždy si však přečtěte návod k použití konkrétního produktu.

Vlasová maska je silnější forma péče, která obsahuje vyšší koncentraci výživných látek, hydratačních složek a aktivních prvků. Po použití kvalitní (a pro váš typ vlasů vhodné) masky jsou vlasy hloubkově hydratované, vyživené a posílené. Přesto existuje několik důvodů, proč po její aplikaci použít kondicionér. I když vlasová maska poskytuje intenzivní péči, neuzavírá kutikuly - tedy vnejší vrstvu vlasů. O to se však spolehlivě postará kondicionér, který nejen že vlas uzavře, ale také v něm uzamkne výživné látky a hydratační složky z vlasové masky. To také umožňuje dlouhotrvající účinek této hlubší péče. Některé typy vlasů (především vlnité a kudrnaté) navíc mohou stále potřebovat dodatečnou hydrataci, a to zejména v konečcích, které jsou náchylnější k suchosti.

Některé kondicionéry mimo jiné obsahují složky, které poskytují další vrstvu ochrany vlasů vůči škodlivým vnějším vlivům, jako jsou UV paprsky nebo tepelný styling.


Závěrečné mytí

Důkladné opláchnutí vlasů po aplikaci kondicionéru vodou je velmi důležité. Nesmyté zbytky kondicionéru totiž mohou vlasy zatěžovat a vytvářet nežádoucí vrstvu na vlasových vláknech. To může vést k tomu, že vlasy budou mastné, těžší, vlivem čehož mohou ztratit svou přirozenou objemovost. Navíc jakékoli zbytky produktů na pokožce hlavy mohou způsobit podráždění nebo začervenání, zejména u lidí s citlivou pokožkou.

Po důkladném vymytí kondicionéru vlasy ještě opláchněte vlažnou až studenou vodou - tento krok pomáhá uzavřít vlasovou kutikulu.

TIP: Pokud vás zajímá, jak si po umytí vlasů správně vysušit vlasy a dosáhnout dokonalého foukaného účesu, přečtěte si i náš další článek, ve kterém se dozvíte, jak postupovat a čemu se naopak vyhnout, aby vaše vlasy zůstaly zdravé a krásné.


Určitě doporučujeme pozorovat, jak vám vlasy myje kadeřník, a stejným způsobem si vlasy mýt i doma. Pokud si nejste jistí, nebojte se zeptat! Kadeřnice i kadeřníci na našich salonech jsou vstřícní a ochotní, velmi rádi vám vše vysvětlí a poradí, s čím bude potřeba. Objednejte si termín do našeho kadeřnictví v Praze či Brně ještě dnes!